Wijn & Bubbels

Wat maakt een wijn vegan?

22 apr , 2022  

Veel mensen weten niet dat de meeste wijnen die we in de supermarkt vinden niet veganistisch zijn. Wijnen hebben vaak namelijk bepaalde dierlijke toevoegingen wat ze niet meer vegan maakt. In dit artikel lees je meer over het verschil tussen vegetarisch en veganistisch, waarom veel wijnen niet vegan zijn en ontdek je hoe je een veganistische wijn kunt herkennen.

Vegetarisch of veganistisch, hoe zat het ook alweer?

We noemen een product vegetarisch wanneer er geen vlees of vis in zit of wanneer er geen andere dierlijke producten waarvoor een dier geslacht wordt (zoals gelatine of stremsel) in een product zitten. Een veganistisch product, is een product zonder elke vorm van dierlijke producten. Een wijn die dierlijke eiwitten bevat is dus niet veganistisch.

Waarom is veel wijn niet vegan?

De meeste wijn wordt gemaakt van druiven dus veel mensen denken dat wijn daarom ook vegan is. Druiven op zichzelf zijn immers ook veganistisch. Waarom dit niet het geval is, leggen we je uit.

Het proces van wijn maken begint met het rijpen en fermenteren van druiven. Tijdens en na dit proces is de vloeistof niet helder omdat er kleine deeltjes rondzweven in de wijn. Een troebele wijn is nog niet klaar voor de verkoop. Daarom voegen wijnmakers vaak dierlijke eiwitten toe aan de wijn zodat de vloeistof geklaard wordt. De eiwitten die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn de dierlijke eiwitten caseïne, vislijn of gelatine. Wanneer een wijn op deze manier geproduceerd wordt is deze dus niet vegan. Veganistische wijnen maken vaak gebruik van plantaardige eiwitten om de wijn te klaren. 

Hoe herken je vegan wijn?

Een wijn vegan herkennen in de supermarkt is niet altijd even makkelijk. Omdat de dierlijke eiwitten enkel gebruikt worden tijdens het productie- en fermentatieproces van de wijn, tellen ze niet mee als ingrediënt op de verpakking. 

Je vindt veganistische wijnen vaak in de biologische hoek in de supermarkt. Soms wordt gedacht dat een biologische wijn automatisch ook vegan is, maar dit is niet het geval. Ook biologische wijnmakers maken soms gebruik van dierlijke eiwitten. Ga daarom niet af op het biologische keurmerk op een etiket maar kijk naar het vegan logo. Mocht je het moeilijk vinden om de vegan wijnen in de supermarkt te vinden, zijn er online gelukkig talloze webshops te vinden die veganistische wijnen aanbieden.

, , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.