Evenementen, Sport & bewegen

Limburgs Mooiste

9 feb , 2016  

Limburgs Mooiste vindt elk jaar plaats tijdens het eerste weekeinde na Pinksteren. In 2016 is dat vrijdag 20 en zaterdag 21 mei. De toertochten worden gereden op zaterdag 21 mei. De voorinschrijving start op 1 januari a.s. Er zijn 12.000 kaarten beschikbaar in de voorinschrijving, 3000 kaarten worden gereserveerd voor de dag inschrijving. Per route laten wij maximaal 2000 deelnemers toe.

Zowel de mountainbiker als de wegrenner komt bij deze tocht aan zijn of haar trekken.

>> Mountainbike
Er worden drie mountainbike tochten aangeboden: 42, 72 en 110 km lang. Het is mogelijk tijdens de tocht afkortingen te nemen en zo een mtb tocht van 55 of 85 km te rijden. Het parcours is in samenwerking met Mountainbikeclub Discovery, Staatsbosbeheer, de Vereniging voor Natuurmonumenten en S(up)port for Nature uitgezet. Beschermde natuurgebieden en extreem moeilijke passages worden gemeden. Staatsbosbeheer laat met nadruk weten dat de gekozen route uitsluitend tijdens Hago Limburgs Mooiste op 21 mei 2016 voor mountainbikes toegankelijk is!

Lichtgroen – 42 km – 497 hm
De Lichtgroene MTB tocht voert via Benzenrade naar de natuurgebieden rond Trintelen en Bulkensbroek. De servicepost ligt bij de sportvelden in Simpelveld. Van daar volgt de tocht de route naar Baneheide en Nijswiller. Na de beklimming van de Biesweg voert de route naar de Bornberg bij Wahlwiller en het natuurgebied bij Cartils en Eyserbos. Via Ubachsberg en de Kunderberg bereiken de deelnemers na 42 km de finish in Heerlen.
Start tussen 10.00 en 11.00 uur.

Groen – 72 km – 1015 hm
De Groene MTB tocht is de Lichtgroene variant plus een extra lus, die de deelnemers na de Biesweg in het Holsetter Bos en Schimperbos brengt. Via het Vijlenerbos bereiken zij in Landsrade een tweede servicepost. Van daar voert de tocht richting Pesaken. Na de beklimming van de Koning van Spanje en Partij komen de deelnemers voor Wahlwiller weer op het parcours van de Lichtgroene route.
Start tussen 09.00 en 10.00 uur.

Donkergroen – 110 km – 1207 hm
De Donkergroene MTB tocht begint met een pittige lus met veel single tracks door de Brunssumerheide en het natuurgebied Strijthagen. Daar staan twee beklimmingen van de Wilhelminaberg op het programma, alsmede een zeer technische afdaling (The Tube). In deze lus zit het servicepunt op het Sportpark Landgraaf. Hierna komen de deelnemers in Benzenrade op de Groene Lus die ze helemaal gaan volgen.
Start tussen 08.00 en 09.00 uur.

Deze laatste is natuurlijk gelijk een mooie voorbereiding voor de Merida Dutch Cross Country 😉

>> Racefiets
Er worden 8 racefiets toertochten met verschillende lengte en moeilijkheidsgraad aangeboden. Per route zijn er bij de voorinschrijving max. 2000 deelnamebewijzen beschikbaar. In totaal zullen niet meer dan 15.000 startbewijzen worden uitgegeven. 12.000 startbewijzen zijn beschikbaar in de voorinschrijving, 3000 startbewijzen worden gereserveerd voor de dag inschrijving. Voorinschrijving is mogelijk van 1 januari 2016 tot 10 april 2016. Op 10 april sluit de individuele voorinschrijving en is alleen nog op 20 en 21 mei dag inschrijving mogelijk. Vanaf 11 mei 2016 zijn GPX bestanden beschikbaar.

Lichtblauwe Lus, 52 km – 377 hoogtemeters.
Deze afstand is nieuw in het Hago Limburgs Mooiste programma. Speciaal voor mensen die een langere afstand met veel heuvels niet kunnen of willen fietsen, maar toch de HLM beleving willen meemaken. De route door Zuid-Limburg voert naar de pleisterplaats Meerssen en van daar weer terug naar Heerlen. De Lichtblauwe Lus is de lichtste variant van HLM en is in feite de Blauwe Lus met een afkorting. In de Lichtblauwe Lus zitten vijf hellingen.
Start tussen 09.00 en 11.00 uur. U moet de blauwe pijlen en aanwijzingen volgen.

Blauwe Lus, 80 km – 619 hoogtemeters.
Deze tocht voert naar Gulpen, de pleisterplaats waar ook de Gele en Rode Lus een servicepunt hebben. Na 55 km duikt het gezellige servicepunt in Meerssen op, het marktplein voor de schitterende basiliek. Er zitten negen lichte hellingen in de route, waarvan na 18 km de Bronkweg misshien de meeste zweetdruppels zal opleveren. Start tussen 08.00 en 11.00 uur. U moet de blauwe pijlen en aanwijzingen volgen.

Donkerblauwe Lus – 121 km – 831 hoogtemeters.
Deze tocht is gelijk aan de Blauwe lus met een extra lus door het natuurgebied nabij Munstergeleen en de Schinveldse bossen. Hier zult u zich aan de regels van Natuurmonumenten moeten houden, omdat de route voert door het beschermde leefgebied van Schotse Hooglanders. Nabij het zweefvliegveld in Schinveld is een derde pleisterplaats ingericht. In de tocht zitten 13 vrij lichte hellingen. Start tussen 08.00 en 11.00 uur. U moet de blauwe pijlen en aanwijzingen volgen.

Lichtgele Lus – 113 km – 1347 hoogtemeters.
De Lichtgele lus is een relatief korte route, maar vanwege een aantal stevige heuvels met totaal 1347 hoogtemeters toch behoorlijk zwaar. De route ligt in het heuvelland van Zuid-Limburg en het grensgebied van Duitsland. Tot de eerste pleisterplaats in Gulpen wijkt de Lichtgele Lus af van haar grote broertje de Gele Lus, daarna lopen beide routes over hetzelfde parcours. In de Lichtgele Lus zitten 17 hellingen, waaronder de Camerig die gezien wordt als Nederlands zwaarste klim. Maar ook de Vaalserberg vanuit Gemmenich en de beklimmingen in Duitsland met o.a. de Rohrberg mogen er zijn. Er zijn servicepunten in Gulpen en in Vaals. Start tussen 08.00 en 11.00 uur. U moet de geel/zwarte pijlbordjes en aanwijzingen volgen.

Gele Lus – 141 km – 1476 hoogtemeters.
De Gele lus kent met drie matige klimmetjes een relatief vlakke start richting Beek. Na deze pleisterplaats voert de route naar servicepunt Gulpen en wordt het meteen een stuk moeilijker. Tussen Beek en Gulpen liggen zeven pittige heuvels, waarvan de beklimming van de Dodemanweg in Stokhem wellicht de zwaarste zal zijn. Na Gulpen loopt de route gelijk met de Lichtgele Lus door Zuid-Limburg en het grensgebied in Duitsland. Start tussen 06.00 uur en 11.00 uur. U moet de geel/zwarte pijlbordjes en aanwijzingen volgen.

Lichtrode Lus – 146 km – 1406 hoogtemeters.
De Lichtrode Lus loopt door Zuid-Limburg, Duitsland en België (de Voerstreek). De route begint met een parcours via het Ransdalerveld naar Duitsland, waar ten westen van Aken in een uitermatig rustig fietsgebied een paar stevige kuitenbijters wachten. De Vaalserberg wordt beklommen aan de Duitse zijde, dat betekent dat een paar honderd meter onverhand zijn. Maar ook hier is de weg zeer goed te doen voor een racefiets. De servicepunten liggen in Vaals, Mesch en Meerssen. In de Lichtrode Lus zitten 22 hellingen, waarvan er drie in Duitsland en drie in België liggen.
Start tussen 06.00 uur en 10.00 uur. U moet de rode pijlen en aanwijzingen volgen.

Rode Lus – 176 km – 1896 hoogtemeters.
De Rode Lus voert door Zuid-Limburg, België (de Voerstreek) en Duitsland. De Rode Lus is van oudsher de meest populaire rit, maar sinds de afstand is verlengd naar bijna 180 km is de belangstelling voor deze tocht iets afgenomen en wijken veel deelnemers uit naar de Gele varianten. Dat is ook nodig omdat wij in België maximaal 2000 deelnemers mogen laten rijden. De Rode Lus loopt gelijk met de Lichtrode Lus. Alleen de finale wijkt af. Vanaf Meerssen voert de route via pleisterplaats Gulpen naar de finish in Heerlen. In Rood zitten 27 hellingen, waarvan de Vaalserberg als de zwaarste wordt gekenmerkt. Maar ook de Dodemansweg en de Eyserbos mogen er zijn. Om van de talrijke onbekende heuvels maar te zwijgen….
Start tussen 06.00 en 10.00 uur. U moet de rode pijlen en aanwijzingen volgen.

Oranje Route – 242 km – 2532 hoogtemeters.
De Oranje Route is een combinatie van een deel van de Gele Lus en een deel van de Rode Lus. Een extreem zware uitdaging, alleen voor de aller sterksten die meer dan 2500 hoogtemeters kunnen wegtrappen. De eerste 104 kilometer volgt de Oranje Route de Gele Lus. In Vaals, op de pleisterplaats nabij het Drielandenpunt verlaat de Oranje Route de Gele Lus en gaan de deelnemers de Rode pijlen volgen. In de Oranje Route zitten 35 beklimmingen. De Goudsberg en de Dodemanweg worden twee keer beklommen. De servicepunten zijn Beek, Gulpen, Vaals, Mesch, Meersen, nogmaals Gulpen en de finish in Heerlen.

Meer informatie over de tochten en de mogelijkheid om in te schrijven, vind je op LimburgsMooiste.nl

, , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.