Gezondheid, Koffie, Lifestyle

Sterke koffie verlaagt kans op prostaatkanker

3 mei , 2017  

Door meer dan drie kopjes “sterke Italiaanse” koffie per dag te drinken, zouden mannen hun kans op prostaatkanker met 53 procent kunnen verlagen.

Dat blijkt uit onderzoek onder iets minder dan zevenduizend mannen ouder dan 50 jaar uit de streek Molise in Zuid-Centraal Italië, gepubliceerd in The International Journal of Cancer.

Zij werden gemiddeld vier jaar lang geobserveerd, waarbij ook hun koffiegewoonten werden bijgehouden. Dit werd vergeleken met het aantal gevallen van prostaatkanker dat gedurende deze periode ontstond (honderd in totaal).

Daaruit concludeerden de onderzoekers dat mannen die meer dan drie koppen koffie per dag dronken, hun kans op prostaatkanker met 53 procent zagen verminderen ten opzichte van mannen die maximaal twee koppen dronken.

Cafeïne
De onderzoekers wilden kijken of deze aanname klopte door met laboratorisch onderzoek te kijken welke invloed koffie-extracten hadden op prostaatkankercellen. Hierbij werd de invloed van zowel cafeïnehoudende- als cafeïnevrije koffie vergeleken.

Daaruit bleek dat alleen cafeïne-extracten de groei en verspreiding van kankercellen tegenhielden. Dit effect trad niet op toen de werking van cafeïnevrije koffie werd onderzocht. Daardoor achten de onderzoekers de kans groot dat cafeïne in koffie deze positieve effecten als gevolg heeft, en niet andere bestandsdelen van koffie.

Filters
Wel melden de onderzoekers dat het onderzoek is gedaan onder een Italiaanse doelgroep, die koffie op de “typische Italiaanse manier” bereiden. Dat houdt in dat zij de koffie maken zonder filters, met een zeer hoge watertemperatuur en een hoge waterdruk. Deze methode kan zorgen van een hogere concentratie van bioactieve substanties (een stof die een effect heeft of voortbrengt op een levend organisme, weefsel of cel, red).

“Koffie is een belangrijk onderdeel van de Italiaanse levensstijl. Die wordt niet alleen bepaald door de producten die gegeten worden, maar ook door de specifieke manier waarop dit voedsel bereid wordt”, zegt hoofdonderzoek Licia Iacoiello.

Bron: Nu.nl

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.