Gezondheid

Welke vitamines moet je als vega bijslikken?

10 apr , 2021  

Ben jij een vegetariër of veganist? Dan houd je bewust dierlijke producten uit je dieet. In dit artikel vertellen we je welke vitamines een vegetariër of veganist vaak tekort komt, en je dus het beste bij kunt slikken. Veel van onze benodigde vitamines halen we nu eenmaal uit dierlijke producten. Let dus goed op als jij vega leeft!

Vitamine B12-tekort bij vegetariërs en veganisten

Bij vegetariërs en veganisten komt een B12-tekort veel voor. Dit omdat de B12 vitamine vaak terugkomt in dierlijke producten zoals vlees, eieren en melkproducten. Daarom wordt het aangeraden om als vega dagelijks vitamine B12 supplementen te slikken. Deze vitamine supplementen zorgen ervoor dat jij je dagelijkse portie binnenkrijgt. Zo ga jij vermoeidheid, geheugenverlies, zwakke spieren en oorsuizen tegen.

Extra ijzer bijslikken

Als vegetariër of veganist kun je ook vitamines kopen om een ijzertekort tegen te gaan. In de meeste voedingsmiddelen komt ijzer voor, maar ze bevatten niet allemaal evenveel ijzer. IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en kip, wordt beter in het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen zoals brood, groente en peulvruchten. Als vegan eet jij geen dierlijke producten waardoor je lichaam vaak een ijzertekort heeft. Je kunt hiervoor extra ijzersupplementen slikken.

Naast het bijslikken van vitamine met heemijzer, kan een goede hoeveelheid vitamine C helpen bij de opnamen van non-heemijzer, dat in brood, aardappelen en groente zit.

En dan ook nog magnesium

Waar een vitamine B12-tekort en ijzertekort vaak terugkomen bij vegetariërs en veganisten, is het ook goed om je magnesiumgehalte in de gaten te houden. Hoewel een magnesiumtekort minder vaak voorkomt, is het goed om op te letten. Gelukkig zit magnesium niet alleen in dierlijke producten en kun je dit ook uit volkorenproducten, groenten en bepaalde noten halen. Eet jij deze voedingsproducten niet of weinig? Dan is het goed om ook voor magnesium een voedingssupplement te nemen. Zo houd je de dagelijks dosering op peil.

, , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.