Koffie

Alles wat je nog niet weet als nieuwe barista

25 jan , 2022  

Ga je binnenkort beginnen als barista? Dan zijn er veel dingen die je gaat leren. Denk bijvoorbeeld aan hoe je overweg moet gaan met de  ontkalker voor de koffiemachine, maar ook hoe je de lekkerste koffie zet en natuurlijk melk art maakt. Melk art is iets wat je tegenwoordig overal ziet. Met een kleine kan schenk je opgeschuimde melk in een kop koffie, waarna er een figuurtje in ontstaat. Melk art maken is een kunst op zich en in dit artikel vertellen wij je hoe je als beginnende thuisbarista de koffie perfect kunt opschuimen. Lees snel verder!

Zorg dat je goede melk gebruikt

Als je perfect melkschuim wilt maken, is het belangrijk goede melk te gebruiken. Dit is volle melk die op koelkasttemperatuur is. Ook heb je een melkopschuimer nodig. De volle melk beschikt over voldoende vetten die zorgen voor een volle en romige smaak. Ook zorgt deze melk ervoor dat het schuim blijft staan. Wanneer je de melk opwarmt, mag deze niet warmer worden dan 70 graden celsius. Zorg echter wel dat het melkschuim boven de 60 graden celsius is. Dit is een zeer precies werkje, waarbij het van belang is een thermometer te gebruiken.

Schuim de melk op

Vervolgens schuim je de melk op en let je hierbij op de temperatuur. Je tolt de melk en het melkschuim rond de schenkkan en tikt deze enkele keren op je werkblad, zodat de grote luchtbellen eruit gaan. Wil je dit eerst uitproberen met een kop koffie, dan is het goed om te weten dat een goede schuimlaag de suiker een tijdje kan vasthouden voordat deze wegzakt. Indien dit gebeurt bij de test, weet je zeker dat je een goede schuimlaag gemaakt hebt.

Schenk de melk in

Wanneer je de koffie en het schuim klaar hebt gemaakt, wordt het tijd om de koffie in te schenken. Hierbij start je hoog en schenk je rustig door. Je moet de straal hierbij niet onderbreken. Er zijn diverse bewegingen waarmee je voor mooie figuren in je koffie kunt zorgen. Er zijn verschillende video’s hierover te vinden op Youtube en Instagram. Het belangrijkste hierbij is dat je blijft proberen totdat je alle verschillende technieken onder de knie krijgt en je volop je creativiteit kunt loslaten met het maken van melk art.

En vergeet als je koffie gezet hebt niet, wanneer dit weer nodig, is de koffiemachine te reinigen met ontkalkingstabletten!

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.