Lifestyle

Heb jij eigenlijk nog wel een televisieabonnement nodig?

19 mrt , 2021  

De tijden veranderen. Lineaire televisie, waarbij volgens programmering uitgezonden en gekeken wordt, begint achterhaald te raken. Steeds meer mensen worden ‘cord-cutter’ en nemen geen televisieabonnement meer. Velen kijken immers voornamelijk naar content van streamingsdiensten als Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon Prime. Is het het dan nog wel waard om ook te blijven betalen voor een televisieabonnement als je eigenlijk toch niet meer ‘live’ naar de televisie kijkt?

Nederlandse televisieprogamma’s

Programma’s van RTL zijn terug te zien bij de betaalde streamingsdienst Videoland. Programma’s van de NPO zijn veelal gratis terugkijken op NPO Start, en als je alle content van de NPO wilt kunnen zien, kun je een abonnement op NPO Plus nemen. Voor programma’s van SBS6, Net5, Veronica en SBS9 kun je de gratis streamingsdienst KIJK gebruiken. Veel van wat je niet per se live hoeft te zien qua Nederlandse programma’s, is dus via een streamingsdienst terug te kijken.

Kabelinternet

Het type internetverbinding dat je hebt of wilt, kan overigens wel bepalend zijn in je keuze voor wel of geen televisieabonnement. Heb je of wil je kabelinternet, dan is de keuze eigenlijk al voor je gemaakt. Omdat dit via de televisiekabel loopt die beheerd wordt door kabelbedrijven als Ziggo en Caiway, word je verplicht gesteld om bij je internetabonnement ook televisie te nemen. Bij internet via de telefoonlijn (DSL) en internet via glasvezel is een televisieabonnement optioneel naast het internetabonnement. Niet iedereen kan echter al gebruik maken van internet via glasvezel, omdat het netwerk daarvoor momenteel nog uitgerold wordt. Zoek je toch een nieuw abonnement voor internet en televisie? Dan kun je online abonnementen voor internet en tv vergelijken.

NLZIET

De oplossing voor zij die nog wel eens ‘live’ naar televisie kijken, bijvoorbeeld voor het journaal of een voetbalwedstrijd, maar eigenlijk geen duur televisieabonnement meer willen, zit in de dienst NLZIET. Dit is een overkoepelende service waarmee je live naar alle zenders van NPO, SBS en RTL kunt kijken door ze te streamen. Dat kan met behulp van een smart tv of Google Chromecast op het televisietoestel, maar het kan natuurlijk ook op de smartphone of tablet. Ook kun je programma’s (grotendeels reclamevrij) terugkijken. Om van NLZIET gebruik te kunnen maken, moet je er een abonnement opnemen. Dit kost momenteel 7,95 euro per maand. Zo kun je alsnog goedkoper uit zijn dan wanneer je een televisieabonnement neemt.

Juiste internetabonnement voor streamen

Kies je ervoor om geen televisieabonnement te nemen via een provider en alleen nog maar te gaan streamen, dan is het wel belangrijk om je ervan te verzekeren dat je een internetabonnement hebt dat dit ook goed ondersteunt. Met glasvezelinternet weet je zeker dat je goed zit en dat je met meerdere mensen tegelijkertijd stabiel video kunt streamen. Met kabelinternet ontsnap je dus niet aan een televisieabonnement, maar als je daarnaast nog met meerdere mensen tegelijkertijd wilt kunnen streamen, dan is het verstandig om een abonnement met een downloadsnelheid van minimaal 80 Mbps te nemen, het liefst nog wat hoger. Wil je internet via DSL, wat over het algemeen de goedkoopste maar ook minst stabiele optie is, neem dan een abonnement met de hoogste downloadsnelheid mogelijk. Bij internet via DSL is het immers zo dat de afstand van je woning tot de wijkcentrale voor een lagere daadwerkelijke downloadsnelheid kan zorgen.

Er zijn dus alternatieven die een traditioneel televisieabonnement kunnen vervangen. Maar als je niet zo handig bent met de moderne techniek en huiverig bent voor het bedienen van die streamingsdiensten, dan kun je uiteraard nog gewoon televisie kijken met een televisieabonnement.

, , , , , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.