Koken, Overig

Koken met kliekjes: hoe doe je dat?

31 mrt , 2020  

Heb jij regelmatig allerlei kliekjes in de koelkast? Weet je niet wat je met die overgebleven groenten aan moet? En puilt je voorraadkast ook uit? Het is natuurlijk zonde om met al die restjes niks te doen en ze uiteindelijk weg te moeten gooien. Gebruik daarom deze tips om van de kliekjes in je koelkast, vriezer of voorraadkast een heerlijk en verrassend gerecht te maken! Daarnaast geven we ook nog 5 lekkere recepttips zodat koken met kliekjes nooit
meer saai hoeft te zijn.

Tip 1: ga op zoek naar kliekjes
De eerste tip is om alles uit je koelkast te halen dat binnenkort over datum gaat. Verzamel al je kliekjes bij elkaar, en kijk ook eens in de vriezer en voorraadkast, want je hebt vast nog ergens kliekjes liggen die je bent vergeten! Heb je nog wat gekookte pasta of rijst over van gisteren? Een pakje feta dat binnenkort over de datum gaat? Verse kruiden die al een tijdje in de vriezer liggen? Of een halve courgette of aubergine die binnenkort op moet? Zoek kliekjes die bij elkaar passen, je komt vast een heel eind!

Milieuvriendelijke tip!
Bewaar je kliekjes in afsluitbare doosjes, dan blijft het eten langer goed en hoef je niet elke
keer nieuw aluminium- of plasticfolie te gebruiken. Daarmee help je jezelf en het milieu!

Tip 2: bouw met je kliekjes een volwaardige maaltijd
Een volwaardige maaltijd bestaat uit de volgende componenten: koolhydraten, eiwitten, groente en vetten. Zorg er dus voor dat je de kliekjes die je in tip 1 hebt gevonden aanvult met deze componenten, om er een volwaardige maaltijd van te maken.

  • Voor koolhydraten kies je bijvoorbeeld tussen pasta, rijst, aardappelen of wraps.
  • Voeg als eiwitbron bijvoorbeeld vlees, bonen of linzen toe. Deze laatste twee zijn verkrijgbaar in potten, je hoeft ze alleen even af te spoelen en op te warmen.
  • Groente kun je kiezen op basis van houdbaarheid. Kies voor de groenten die écht op moeten. Groenten verschillen erg in voedingsstoffen, probeer dus eens verschillende soorten met elkaar te combineren!
  • Vetten haal je onder andere uit olijfolie en noten. Bak bijvoorbeeld je groente in olijfolie of voeg wat noten toe aan je gerecht. Weet je niet hoe je de noten in het gerecht kunt verwerken? Eet dan een handje noten tijdens het koken, dan krijg je toch de gezonde vetten binnen!

Tip 3: denk eens aan Tex Mex
Een keuken die perfect geschikt is voor het verwerken van kliekjes is de Tex Mex keuken. Denk bijvoorbeeld aan wraps, die je met van alles kunt vullen en waar je eindeloos mee kan variëren. Zo kan je wraps vullen met verschillende soorten groente, zoals tomaten, courgette en paddenstoelen, maar ook met eiwitten zoals vlees of bonen, en noten of zelfs met extra koolhydraten zoals rijst. Kook je samen met je kids? Stop je kliekjes in verschillende schaaltjes, dien deze op met taco’s of wraps, en iedereen kan met alles wat ‘ie lekker vindt de wraps vullen! Krijgen ze het niet op? Wraps zijn makkelijk in te vriezen, dus je
geniet er makkelijk nog een keer van.

Daarnaast zijn er vele Tex Mex kruidenmixen, die je heel gemakkelijk kan gebruiken om de verschillende kliekjes met elkaar te combineren tot een smakelijke Tex Mex maaltijd. De mogelijkheden om te variëren zijn eindeloos. Heb je bijvoorbeeld gehakt of kip over? Of kook je liever vegetarisch met groente? Overgebleven vlees of groente kan je heel makkelijk lekkerder maken met Tex Mex kruiden van Santa Maria. Voeg daarna de overige componenten van je kliekjesmaaltijd toe en dan zet je binnen no-time een heerlijke Tex Mex maaltijd op tafel.

Wil je graag wat extra inspiratie voor gerechten die je goed met kliekjes kunt maken? Laat je dan eens verrassen door deze Tex Mex recepten:
Tortilla met gemengde paddenstoelen, kool en kaas
Enchilada met wortel en kip
Taco’s met gehakt, courgette en mais
Avocadosoep
Migas Tex Mex

Bron foto: Santa Maria

, , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.