Sport & bewegen

De fietscomputer: soorten

4 aug , 2020  

Een fietscomputer kun je bevestigen op het stuur van je fiets, Dit computertje meet snelheid, afstand en vaak nog andere dingen van zowel de fiets als de fietser.  De verschillende gegevens kunnen afgelezen worden van een lcd-display.  Doorgaans kunnen instellingen met enkele toetsen of op het display zelf worden gewijzigd. Er zijn drie soorten fietscomputers:

  • De basis fietscomputer. Deze fietscomputer meet snelheid, afstand en tijd. Bij deze goedkope variant bevindt zich een sensor aan het voorwiel. Deze sensor meet met magneten. Er kan gekozen worden uit een variant met draad en een iets duurdere draadloze variant.
  • Je kunt ook een smartphone gebruiken als fietscomputer. Dan moet je wel allerlei extra onderdelen monteren. Je kunt de smartphone met ANT+ ontvanger laten communiceren met de sensoren.
  • Je kunt ook kiezen voor een fietscomputer met navigatie en ANT+. Deze fietscomputer kan ook beschikken over GPS. Heb je een fietscomputer met GPS functie? Dan kun je je positie bepalen. Ook kun je bij thuiskomst van een fietsrit zien waar je allemaal bent geweest. Heeft de fietscomputer een navigatiefunctie? Dan kun je met behulp van kaarten overal naartoe navigeren.

Redenen om een fietscomputer aan te schaffen
Wil je wielrennen of mountainbiken op een hoger niveau? Dan is het aanschaffen van een fietscomputer zeker de moeite waard, want met behulp van een fietscomputer kun je je fietsprestaties bijhouden. Er zijn meerdere redenen om een fietscomputer aan te schaffen:

  • De meest belangrijke reden is al genoemd.  Met een fietscomputer krijg je inzicht in je fietsprestaties. Zeker voor beginnende wielrenners en mountainbikers is het van belang om te weten hoe ver en hoe hard er is gefietst. Dan kan er met een constante snelheid worden gereden. Door te rijden op een constante snelheid raak je minder snel uitgeput.
  • Het aanschaffen van een fietscomputer is ook voor gevorderden wielrenners en mountainbikers zeker de moeite waard. Voor wie veel traint heeft een geavanceerde fietscomputer allerlei handige functionaliteiten. Voor wielrenners die lange ritten maken is het aanschaffen van een fietscomputer met fietsnavigatie de moeite waard.
  • De fietscomputer als motivatiemiddel: je prestaties kunnen worden bijgehouden en vervolgens worden verbeterd.

De beste fietscomputer
Overweeg je om een fietscomputer te kopen? Wellicht ga je dan op zoek naar de beste fietscomputer. Wat is de beste fietscomputer? Die vraag is niet goed te beantwoorden, want de beste fietscomputer ziet er immers voor iedereen anders uit. Waarom? Omdat iedere fietser andere voorkeuren en eisen heeft wat betreft een fietscomputer. Welke fietscomputer is voor jou de beste? Om dat te kunnen bepalen moet je twee vragen beantwoorden. Gebruik je de fietscomputer uitsluitend voor het bijhouden van je snelheid en de gereden afstand of wil je er ook mee kunnen navigeren? Ook moet je de vraag beantwoorden welke fietscomputer past bij de fiets die je gebruikt. Bij bijvoorbeeld een elektrische fiets is de navigatiefunctie waarschijnlijk belangrijk, terwijl bij het fietsen op een mountainbike het kunnen meten van de hartslag en het wattage (trapvermogen) waarschijnlijk belangrijk is.

De extra functies van een fietscomputer
Een fietscomputer kan, zoals al eerder opgemerkt, vaak meer dan alleen maar de afstand, de snelheid en de bewegingstijd meten. Een fietscomputer met extra sensoren kan een cadansmeter, een vermogensmeter of een hartslagmeter zijn. De fietscomputer kan ook, zoals al eerder opgemerkt, ook voorzien zijn van fietsnavigatie. Hoe werkt het navigeren? Vaak kun je handmatig routes in de  fietscomputer zetten. Dit zijn met de pc of laptop zelf gemaakte routes of routes die online beschikbaar zijn.

, , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.