Outdoor, Sport & bewegen

Fietsen in de winter. Hoe ga je voorbereid op pad?

16 jan , 2024  

Als het zonnetje schijnt en de temperaturen in de dubbele cijfers zitten dan is het heerlijk om buiten te gaan sporten. Je kunt niet wachten om de singletracks op te gaan of om die mooie gravelroute te rijden. In de herfst en winter is de motivatie echter vaak wat minder. Natte routes, koud weer en vroeg donker… het helpt allemaal niet mee en ook binnen fietsen is niet voor iedereen een aantrekkelijk vooruitzicht.

Als je je dan toch eenmaal hebt voorgenomen om die training van je trainingsschema te gaan fietsen, dan is het van belang te zorgen dat er zo weinig mogelijk beren op de weg zijn zodat je niet in de verleiding komt om die gravel rit of mountainbike training te skippen. Hoe je dat doet? Nou, door te zorgen dat je je materiaal op orde hebt.

Waar moet je nou allemaal aan denken als je morgen voor of na je werk wilt gaan trainen? Er is natuurlijk een groot verschil tussen binnen en buiten trainen dus ik splits het hier op.

Buiten fietsen

  1. Kleding: check de temperatuur en het weerbericht zodat je de juiste kleding klaar kunt leggen. Een laagje meer of minder, een regenjack, winterjack of een windbody? De juiste kleding zal zorgen dat je droog en warm blijft.

  2. Als je in de winter naast je werk buiten wilt trainen, dan zul je er niet onderuit komen dat je lampen op je fiets moet monteren. Zorg dat deze opgeladen zijn en monteer ze van te voren op je fiets zodat je daar niet meer aan hoeft te denken.

  3. Zorg dat je voor je training of direct aan het begin van je training wat kunt eten en leg verder de benodigde repen, koeken of bananen klaar zodat je die makkelijk mee kunt nemen.

  4. Afhankelijk van de duur van je rit zul je 1 of 2 bidons nodig hebben. Een bidon met sportdrank kun je prima de avond of ochtend voor je training maken. Plaats deze dan ook alvast op je fiets.

  5. Buiten fiets je uiteraard met een helm en als het koud is kun je daar een petje of mutsje onder dragen. Je helm kun je uiteraard ook al aan je fiets hangen.

  6. Als het koud en nat is, zijn overschoenen een aanrader. Je kunt hierbij kiezen voor winter-overschoenen of regen-overschoenen. Bepaal welke je nodig hebt en leg deze bij je schoenen. Er is niks zo vervelend als dat je voor je training op zoek moet naar die linker-overschoen :-/

  7. Handschoenen zijn een pré en hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de overschoenen.

  8. Je fiets. Als laatste zorg je uiteraard dat je fiets er klaar voor is. De banden op druk, de sealant in je banden gecheckt en de ketting en andere draaiende delen voorzien van het juiste smeermiddel. De voorbereiding voor je volgende training begint overigens straks als je weer terug bent van deze training. Maak je fiets schoon, laat deze drogen en smeer deze. Heb je mankementen? Fix die dan zodat je de volgende keer niet staat te tobben. Lees hier hoe je eenvoudig zelf je mountainbike of gravelbike onderhoud.

Binnen fietsen

  1. Leg je fietsbroek, hartslagband en zweetshirt klaar. Een handdoekje voor het zweten is natuurlijk ook aan te raden.

  2. Zorg dat je voor je training of direct aan het begin van je training wat kunt eten en leg verder de benodigde repen, koeken of bananen klaar zodat je die makkelijk mee kunt nemen.

  3. Maak de avond of ochtend voor je training alvast je bidon met sportdrank en zet deze klaar.

  4. Om binnen te fietsen heb je uiteraard ook je fietsschoenen nodig dus leg ook deze klaar.

  5. Zorg dat je fiets er klaar voor is en al op je smarttrainer staat zodat je morgenvroeg of vanavond niet op zoek hoeft naar die speciale steek-as of sleutel om je fiets te monteren.

Binnen en buiten

  1. Of je nu binnen of buiten gaat fietsen maakt niet uit maar bepaal van te voren je doel. Wat voor training staat er op de planning? Welke route ga je fietsen?

  2. Train gevarieerd en wissel rustige trainingen af met trainingen met meer intensiteit. Lees hier hoe je zelf een mountainbike trainingsschema kunt maken

Alle bovenstaande punten zijn vrij logisch maar kunnen er stuk voor stuk voor zorgen dat je de motivatie om te gaan fietsen verliest. Zonde. Zorg dus dat je voor de volgende rit je spulletjes en materiaal in orde hebt en ga lekker genieten van een rit in het bos want het is er zo mooi nu!

Conclusie: Get your shit together!

, , , , , ,



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.