Gezondheid, Koffie, Lifestyle

Koffie en sigaretten helpen tegen parkinson

11 mei , 2016  

Koffie en roken ongezond? Niet altijd: in de bestrijding van parkinson kunnen ze ook gunstig zijn. Zowel koffie als sigaretten zouden het risico op de ‘beefziekte’ verkleinen.

“Mensen die parkinson krijgen, hebben in principe in hun hele leven nooit gerookt.” Een opmerkelijke uitspraak door dokter Chris van der Linden dinsdagavond in het VIER-programma Topdokters. Maar wel eentje waar waarheid achter schuilt, want zowel roken als koffie drinken haalt het risico op de ziekte naar omlaag.

“Studies tonen aan dat mensen die genoeg koffie drinken minder kans hebben op parkinson. Personen die hun hele leven niet gerookt hebben, lopen dan weer een groter risico op de ziekte”, zegt van der Linden.

Dopamine
De reden voor die gunstige invloed moet – uiteraard – gezocht worden in de werking van onze hersenen. “Zowel koffie als sigaretten stimuleren de aanmaak van dopamine in de hersenen”, zegt van der Linden. Dopamine is een stof in het voorste deel van de hersenen die een grote rol speelt bij het ervaren van blijdschap en genot. Omdat de ziekte van parkinson in feite neerkomt op het afsterven van de cellen in dat voorste gedeelte van de hersenen, kan een extra toevoer van dopamine door koffie of sigaretten, voorkomen dat de ziekte doorbreekt.

Een reden om massaal aan het roken te slaan, is het echter toch niet meteen: “Je zal nog altijd eerder sterven door sigaretten dan aan de ziekte van parkinson”, waarschuwt van der Linden.

Bron: DeMorgen.be

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.