Gezondheid, Sport & bewegen

Meer bewegen voor beginners: praktische informatie en tips

23 jul , 2023  

Beweging is heel belangrijk. Het houdt je fit en gezond, het maakt je gelukkig. Toch lukt het je misschien (nog) niet altijd om genoeg te bewegen. Sta je aan het begin van een actievere levensstijl? Lekker bezig! Het is handig om basiskennis te hebben, waar we in dit artikel verder op ingaan. Wat weet jij al over bewegen? En wat haal je uit onze tips?

Hoeveel moet je bewegen per dag?

Allereerst is het handig om te weten hoeveel beweging er nodig is. Hoewel dit voor iedereen wat kan verschillen, is er zeker een richtlijn die je kunt aanhouden. Hoeveel bewegen per dag? Ga uit van minimaal een halfuur per dag. Als je dit op regelmatige basis volhoudt, ben je al enorm goed bezig. Je behaalt gezondheidsvoordelen, zoals het opbouwen van weerstand en het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten. Dat moet toch lukken, een halfuurtje. Zo zie je maar: meer bewegen hoeft niet heel moeilijk te zijn. Meer kan natuurlijk zeker, maar het is geen must. Je hoeft bijvoorbeeld echt niet urenlang in beweging te zijn om gezond te zijn. Hier bestaan nogal wat misverstanden over – daarom is het zo goed om de basiskennis te weten.

Verspreid over de week

Probeer de beweging te verspreiden over de week. Je hoeft dus niet op één dag enorm veel te bewegen, om vervolgens de rest van de week stil te zitten. Je hebt juist meer baat bij een dagelijks beweegmoment. Nu is het heus geen punt als je eens een dagje overslaat, maar probeer jezelf verder te motiveren om iedere dag matig-intensief te bewegen. En dat hoeft dus maar een halfuur! Hoe je hier een gewoonte van kunt maken? Gebruik een gezondheid app, waarin je allerlei doelen kunt stellen. Zo’n app motiveert je om genoeg beweegmomenten te pakken.

Niet te lang zitten

De moderne mens zit heel veel. Tijdens de werkdag bijvoorbeeld, maar ook na de werkdag. Probeer dit te doorbreken. Zit niet te lang achter elkaar: sta liever regelmatig even op. Loop een rondje, maak een kop thee, ga naar het toilet – het doorbreekt urenlang achter elkaar zitten. Zeker als je je hele werkdag lang op een stoel zit, is het verstandig om tijdens de pauze naar buiten te gaan. Maak een wandeling, al is het maar een korte route. Dit is ook nog eens voordelig voor je creativiteit en productiviteit.

Makkelijkste vormen van beweging

Meer bewegen hoeft helemaal niet te betekenen dat je heel intensief sport. Dat mag natuurlijk, maar ook matig-intensieve beweging telt gewoon mee. Wat zijn de makkelijkste, toegankelijkste vormen van beweging? Wandelen, fietsen en hardlopen. Het helpt om hier vaste momenten voor te plannen. Ga bijvoorbeeld altijd een blokje om na het avondeten, om maar iets te noemen. Je kunt het ook combineren met een drukke agenda. Een call met een collega of via de telefoon bijkletsen met een vriendin? Dat kan gewoon terwijl je wandelt. Fietsen kun je juist weer doen als je naar de supermarkt, een vriend(in) of je werk gaat. En met hardlopen kun je je dag beginnen: sta een halfuurtje eerder op en maak er direct werk van. Schoonmaken, tuinieren en klussen tellen trouwens ook mee, zeker als je er lang mee bezig bent. Mooi meegenomen dus. Door toegankelijke vormen van beweging in je dagelijkse leven te gieten, is het ook ineens best eenvoudig om eraan toe te komen. En dát maakt dat je het volhoudt. Denk er vooral niet te moeilijk over, maar ga het gewoon doen.

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.