Lifestyle, Sport & bewegen

Tips en advies voor als je een dieet wilt gaan volgen

18 jun , 2020  

Veel mensen hebben coronakilo’s. Dit zijn de kilo die erbij gekomen zijn tijdens de intelligente lockdown vanwege het coronavirus. Hierdoor konden we niet meer in groepsverband sporten en zaten we meer thuis. Minder bewegen in combinatie met meer eten zorgt onherroepelijk voor het toenemen van het lichaamsgewicht. Nu de coronamaatregels worden versoepeld wordt het ook tijd om de coronakilo’s aan te pakken. We zullen je een aantal tips en adviezen geven voor je strijd tegen de overtollige kilo’s.

Advies 1: bepaal hoeveel overgewicht je hebt
De eerste stap is bepalen of en hoeveel overgewicht je hebt. Dit kan je doen aan de hand van BMI calculators die je online kunt vinden. Een gezond BMI is een BMI tussen de 18,5 en 24,9. Met een BMI calculator kan je bekijken hoeveel kilo je kwijt moet raken om binnen deze bandbreedte te vallen.

Je kunt natuurlijk ook streven naar een gewicht waarbij je je normaal gesproken altijd comfortabel voelde.

Door te bepalen hoeveel kilo je kwijt wilt heb je een doel gekregen waar je naar toe kunt werken. Je kunt aan de hand daarvan gaan bepalen wat je moet doen (en laten) om je streefgewicht te behalen.

Advies 2: bepaal of je snel of geleidelijk wilt afvallen
Het voordeel van snel afvallen is dat je snel weer op je streefgewicht zit. Misschien wil je dit om weer klaar te zijn voor het zomerseizoen of omdat je een bepaald kleding stuk weer wilt kunnen dragen.

Snel afvallen heeft helaas ook nadelen, zeker als je meer dan 5 kilo wilt afvallen. Om snel af te kunnen vallen zal je aangewezen zijn op een crashdieet, afslankshakes en afslankrepen. Hiermee krijg je een groot calorietekort waardoor je snel kilo’s zult verliezen. Het nadeel hiervan is dat je lichaam tekorten aan voedingsstoffen kan krijgen. Zeker als je dit langer dan 2 weken wilt gaan volhouden. Er kunnen dan tekorten ontstaan aan vitamines, mineralen, spoorelementen, antioxidanten, essentiële vetzuren en aminozuren. De weerstand loopt dan terug en je wordt vatbaarder voor infectieziekten. Daarnaast gaan veel mensen jojo-en als ze te snel zijn afgevallen. De stofwisseling is dan trager geworden waardoor je daarna weer snel aankomt.

Het is gezonder om geleidelijk af te vallen. Je kan dan kiezen voor een dieet wat bestaat uit echte voeding zonder te leunen op allerlei dieetproducten. Door het aandeel groente in je voeding op te schroeven zorgt je ervoor dat je lichaam, ondanks het calorietekort, toch voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Een voordeel van geleidelijk afvallen is dat de kans op jojo-en een stuk kleiner is. De stofwisseling is veel beter op gang te houden bij een kleiner calorietekort.

Tip 1: kies een dieet wat bij je past
Een dieet moet bij je passen. Hierin speelt voeding die je graag eet een belangrijke rol. Je zult begrijpen dat de kans op succes klein wordt als je het mediterrane dieet gaat volgen terwijl je het liefst Aziatisch eet. Verder zal je rekening moeten houden met voedsel allergieën en intoleranties. En een dieet zal ook makkelijk in te passen moeten zijn in je dagschema. Als je geen zin of tijd hebt om apart te koken dan zal je een dieet willen waarin maaltijden zijn opgenomen die de rest van het gezin mee kunnen eten.

Tip 2: overweeg intermittent fasting
Een dieetvorm die veel praktische bezwaren van het afslanken wegneemt is intermittent fasting. Het is eigenlijk geen echt dieet omdat het je niet voorschrijft wat wel en wat niet te eten. Het schrijft je alleen maar voor wanneer je mag eten. Je mag zelf bepalen wat je wel eet.

Intermittent fasting doe je door periode te vasten. Dit kan je doen door bepaalde maaltijden over te slaan. Om effect te hebben is het nodig dat je af en toe een periode hebt die langer is dan 12 uur waarin je niets eet. Het lichaam put dan koolhydraatreserves uit waardoor je het dwingt om vet te gaan verbranden. Om dit te bereiken slaan mensen vaak het ontbijt over. De lunch en het avondeten kan je dan gewoon met de rest van het gezin mee eten. Gewoon wat de pot schaft. Omdat de vetverbranding pas na 12 uur op gang komt is het beter om langer dan 12 uur niets te eten. Een veel toegepaste vorm van intermittent fasting is daarom 16 uur vasten waarna je gedurende 8 uur mag eten. De periode waarin je slaapt mag je overigens meetellen als vastenperiode.

Tip 3: overweeg om koolhydraatarm te gaan eten
Een andere methode om geleidelijk af te vallen is door koolhydraatarm te gaan eten. Koolhydraten zijn de voorkeursbrandstof van ons lichaam. Deze worden altijd als brandstof ingezet alvorens vetten of eiwitten worden gebruikt. Door minder koolhydraten te gaan eten wordt het lichaam gedwongen om ook vetten te gaan gebruiken als brandstof.

Het voordeel van koolhydraatarm eten is dat het vrij eenvoudig is toe te passen in je dagschema. Het voornaamste is om te minderen met toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze vorm van koolhydraten hebben een groot effect op de bloedglucose waardoor het lichaam niet goed in de vetverbrandingsmodus kan komen.

Frisdranken, zuiveldranken, vruchtensappen, chocolade, snoepgoed en koek zijn onze voornaamste leveranciers van suikers. Door deze uit het dieet te schrappen kan al veel winst worden behaald.

De voornaamste bronnen van geraffineerde koolhydraten zijn brood, pasta, witte rijst en bakkerijproducten. Door hiervoor gezondere alternatieven te gaan eten kan de bloedsuiker veel beter gecontroleerd worden. Hierdoor kan het lichaam makkelijker vet gaan verbranden. Bronnen van gezonde koolhydraten zijn volkoren granen, quinoa, zilvervliesrijst, zoete aardappelen en groenten.

Tip 4: verdiep je in gezonde voeding
Wil je serieus werk maken van overgewicht dan is het goed om je eerst goed te informeren. Afvallen is meer dan alleen maar minder calorieën gaan eten. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een gunstig of juist ongunstig effect hebben op de hormonen. Hierdoor kan je onbedoeld je afvalpoging saboteren. Een goede bron van betrouwbare informatie over afvallen is HappyHealthy. Op HappyHealthy worden uitsluitend wetenschappelijk onderbouwde adviezen gegeven.

, , , , , , , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.