Horeca & Gastronomie, Koffie

Innoveren met koffie: machines worden steeds slimmer

25 jul , 2019  

Wij Nederlanders vinden het belangrijk om een goede kop koffie voorgeschoteld te krijgen. Er schieten steeds meer koffietenten uit de grond, omdat er een toenemende vraag is naar een goede kop koffie. Vroeger dronken we enkel een standaard zwart bakkie pleur, maar tegenwoordig kun je kiezen voor een espresso, cappuccino, latte macchiato, caffè lungo, caffè corretto, ristretto of flat white. Deze koffies kun je nog aanvullen met een shot espresso, melk, slagroom of een likeur zoals baileys. Je leest het al, de mogelijkheden aan de koffiecounter zijn eindeloos.

Koffie heeft een belangrijke rol in ons leven. We drinken koffie in de ochtend, op kantoor, onderweg of bij een koffietent. We willen goede kwaliteit koffie en dat vraagt om verbetering van de koffiemachines. De koffieautomaat op kantoor heeft tegenwoordig dezelfde kwaliteit als die ene koffietent bij je om de hoek.

Nieuwe technologie
De barista in een horeca zaak bereidt jouw koffie en voegt vaak een mooi figuur toe aan je koffie. Wie zegt dat een koffiemachine daar niet voor kan zorgen? De technologische ontwikkelingen worden naar een hoger niveau getild en duurzaamheid gaat een grotere rol spelen. Ben jij al op de hoogte van de innovatietrends binnen de koffiebranche? Wij lichten enkele technologieën toe.

Koffie uit de printer
Een combinatie van een inktjetprinter en 3D technologie, hoe ziet dat er uit? Geen inkt op je koffie, maar koffie extract op je schuim. De 3D technologie zorgt voor een toffe print op je schuim. Een foto met je vriend, een bedrijfslogo of een leuke selfie. De Ripple Maker is de naam van deze machine die dit mogelijk maakt. Het apparaat is in 2018 geïntroduceerd in Nederland tijdens de Horecava. Het apparaat gaat gepaard met een jaarabonnement, een maandelijkse update met content en alle ondersteuning die je nodig hebt. Hier is heel wat werk aan vooraf gegaan! Je snapt wel dat het belangrijk is om zo’n innovatief idee goed te beschermen. Daarom moet je altijd een patent aanvragen om te zorgen dat niemand ervandoor gaat met jouw idee.  Een patent/octrooi vraag je aan bij een octrooibureau.

Bestel je koffie via een app
In Nederland is het nog niet mogelijk, maar in San Francisco maakt een robot jouw koffie. Je plaatst een order via een app en vervolgens gaan de armen van de robot aan de slag met jouw koffie. Henry Hu is het brein achter dit briljante idee. Er zijn een aantal van deze vestigingen in San Francisco, genaamd Cafe X.

Koffie bezorgen met een drone
In 2015 was er een patent aanvraag van maar liefst 16 pagina’s ingediend voor een slimme koffiedrone. In 2018 is het patent toegekend, waardoor er nu koppen koffie geserveerd worden op de werkvloer door een drone. De drone kan zelfs signaleren of iemand in een dip zit en een energieshot nodig heeft. De drone voegt dan een extra cafeïneshot toe aan de koffie. Het enige wat jij hoeft te doen, is de koffie aannemen van de drone.

Al deze slimme technologieën dragen bij aan de gemoedstoestand van de mens. Geen standaard bakkie pleur, maar een innovatief kopje koffie!

, , , , , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.