Koffie, Lifestyle

Wat is slow coffee?

18 jul , 2023  

Nieuw kunnen we het inmiddels niet meer noemen en de gemiddelde professionele barista of thuisbarista kan er niet meer omheen: slow coffee. De “slow coffee” zetwijze, ook wel bekend als “slow brewing” of “handmatig zetten”, is een methode om koffie te zetten die de nadruk legt op precisie, controle en langzame extractie. In plaats van het gebruik van automatische koffiezetapparaten of snelle zetmethoden, draait slow coffee om het handmatig bereiden van koffie in kleinere hoeveelheden. Het doel is om de smaak en kwaliteit van de koffie te verbeteren door het proces beter te beheersen.

Er zijn verschillende slow coffee zetmethoden, maar de meest voorkomende zijn:

  1. Pour-over (opschenkmethode): Bij deze methode wordt heet water geleidelijk over gemalen koffie gegoten die zich in een filter bevindt, meestal in een speciaal ontworpen koffiedripper of -houder. Het water druppelt vervolgens door het filter en de koffie, waarbij het de smaakstoffen en oliën extraheren en een geconcentreerde koffie creëren. Populaire pour-over systemen zijn onder andere de Hario V60, Chemex en Kalita Wave.
  2. French press (cafetière): Een French press bestaat uit een glazen of metalen pot met een zuiger en een metalen filter. Gemalen koffie en heet water worden in de pot gedaan en vervolgens wordt de zuiger met het filter naar beneden gedrukt om de koffie te scheiden van het water. Hierdoor ontstaat een rijke, volle koffie met een vollere body en meer sediment dan bij andere methoden.
  3. Aeropress: De Aeropress is een compacte zetmethode waarbij gemalen koffie en water worden gemengd en onder druk door een filter worden geperst. Dit resulteert in een geconcentreerde en smaakvolle koffie die qua smaak enigszins lijkt op espresso, maar minder bitter is.

Slow coffee zetwijzen worden gewaardeerd omdat ze meer controle bieden over het zetproces en de extractietijd. Hierdoor kunnen de smaken en aroma’s van de koffie beter naar voren komen, wat resulteert in een meer bevredigende kop koffie voor de liefhebbers van de zetmethode.

, , , , , , , , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.