Gezondheid, Koken, Lifestyle

We eten meer plantaardig en minder vlees

27 sep , 2023  

We zijn lekker bezig met z’n allen en stukje bij beetje gaan we dan toch minder vlees eten. Over de afgelopen jaren is namelijk een positieve trend te zien en lijkt het kwartje (een beetje) te vallen. De verhouding dierlijke/plantaardige eiwitten in het Nederlandse eetpatroon lag in de periode 2007-2010 gemiddeld op 62% tegenover 38%. Deze verhouding is verschoven naar 57% tegen 43% in 2019-2021. Een eetpatroon dat past binnen de aanbevelingen van de Schijf van Vijf zoals opgesteld door het Voedingscentrum bevat gemiddeld 50% dierlijke eiwitten en 50% plantaardige eiwitten wanneer de maximale geadviseerde hoeveelheid vlees wordt gegeten. Wanneer geen vlees wordt gegeten maar wel zuivel, ei en vis, dan wordt de verhouding gemiddeld 40% dierlijk en 60% plantaardig.

Plantaardig eetpatroon

Een verschuiving naar een meer plantaardig eetpatroon kan relatief veel bijdragen aan het verminderen van de druk op de leefomgeving. De productie van dierlijke eiwitten belast het milieu in het algemeen zwaarder dan de productie van plantaardige eiwitten. Een meer plantaardig eetpatroon kan bovendien gezondheidswinst opleveren, wanneer mensen bijvoorbeeld meer groente en fruit gaan consumeren en minder rood en bewerkt vlees.

Het gezamenlijke doel van het kabinet is om, vanwege duurzaamheidswinst én gezondheidswinst een verschuiving van de balans in de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten van de huidige circa 60/40-verhouding naar 50/50 in 2030 te realiseren. Een dergelijke verschuiving levert tevens een reductie op van de broeikasgasemissies met 10 tot 15% en draagt daarmee bij aan de afspraken in het Klimaatakkoord.

Hoewel er steeds meer data beschikbaar komen ontbreekt nog een jaarlijkse en openbare monitoring van het eetpatroon van Nederlanders om daaruit de verhouding dierlijk/plantaardig eiwitten te bepalen en doelbereik in te schatten. Via de Voedselconsumptiepeiling verzamelt het RIVM informatie voor de ontwikkeling van beleid voor gezond en veilig voedsel, productinformatie, voorlichting en voedingsonderzoek. Deze peiling geeft een gedetailleerd inzicht in de voedselconsumptie, maar deze worden niet jaarlijks geactualiseerd.

Bron: FoodHolland.nl

, , , , , , ,



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.