Horeca & Gastronomie, Koffie

Hoe zet jij je koffie?

21 sep , 2023  

We drinken jaarlijks heel wat kopjes koffie. Zowel thuis als op het werk draaien koffiemachines overuren en ook in de horeca is koffie een grote bron van inkomsten. Je kunt koffie op veel verschillende manieren zetten. Waar de één gaat voor “een druk op de knop”, is de ander in de weer met maalgraden, weegschaaltjes en temperaturen om het maximale uit diens koffieboontjes te halen. Wat zijn de meest voorkomende zetwijzen in Nederland?

  1. Filterkoffie: Filterkoffie is nog steeds een van de meest populaire manieren om koffie te zetten in Nederland. Hierbij wordt gemalen koffie in een papieren filter geplaatst, waarna heet water langzaam door de koffie stroomt en in een pot wordt opgevangen. Dit zorgt voor een milde, heldere koffie. Waar dit vroeger al filterkoffie heette, gaan de puristen nu liever voor de term Slow Coffee.
  2. Espresso: Espresso is de basis voor veel andere koffiedranken, zoals cappuccino en latte. Het wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door fijn gemalen koffiebonen te persen. Espresso wordt vaak in kleine hoeveelheden gedronken.
  3. Cappuccino: Cappuccino is een populaire koffiedrank in Nederland. Het bestaat meestal uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim, wat resulteert in een rijke en romige koffie met een schuimlaag bovenop.
  4. Latte: Latte, kort voor “caffè latte” (Italiaans voor “melkkoffie”), is een andere geliefde keuze. Het bestaat uit espresso vermengd met veel gestoomde melk en een kleine hoeveelheid melkschuim.
  5. Nederlandse koffie: Dit is een interessante lokale favoriet. Het is koffie met een scheutje likeur, zoals jenever, en wordt vaak geserveerd met een toefje slagroom. Niet te verwarren overigens met zogenaamde Dutch Coffee.
  6. Koffie verkeerd: Deze koffievariant lijkt op een latte, maar heeft meer melk dan koffie. Het is meestal een gelijke mix van espresso en warme melk.
  7. Iced coffee: Vooral in de zomermaanden genieten veel Nederlanders van ijskoude koffievarianten, zoals ijskoffie of ijskoude cappuccino.
  8. Koffiepads en capsules: Vanwege het gemak zijn koffiezetapparaten die gebruikmaken van koffiepads of capsules, zoals Nespresso of Senseo, ook populair geworden.

De keuze voor een koffiezetmethode is vaak persoonlijk en hangt af van smaakvoorkeuren en gemak. Nederlanders staan bekend om hun liefde voor koffie, en er zijn talloze koffiehuizen en cafés waar je verschillende koffievariaties kunt proeven en genieten.

Koffie zetwijzen

Als je meer wilt weten over de verschillende koffie zetwijzen, check dan zeker even www.zetwijzer.nl voor alles dat je wilt weten over koffie en de verschillende manieren om deze te bereiden.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.